Het fotograferen van landschap is populair. Kijk maar eens naar de foto’s op de expositie van Bellus Imago en andere fotoclubs. Maar we slagen er te weinig in om van een prachtig landschap een boeiende foto te maken. Onze spreker van vanavond, Nando Harmsen, begint met wat van zijn oude foto’s te laten zien. Aardige foto’s, maar ze zijn minder dan zijn recentere werk. Nando weet waar dat aan ligt en legt dat uit aan de hand van zes succesfactoren voor een geslaagde landschapsfoto:
We krijgen van Nando aan hand van deze punten tips over hoe we onze foto’s beter kunnen krijgen. Het zijn misschien wat open deuren, maar de foto’s die Nando gebruikt om zijn punt kracht bij te zetten, zijn heel verhelderend. Zo weten we natuurlijk best wel dat het gebruik van een telelens helpt om het onderwerp groter op te foto te krijgen, maar bij een overweldigend landschap is de verleiding zo groot om te veel op te nemen in de foto’s. Daarom wordt vaak een groothoek gebruikt. Soms is het gebruik van een telelens echt beter. Fotografie en zeker landschapsfotografie is ook het kijken naar het licht. Het helpt je foto enorm als het licht benadrukt wat het onderwerp is. Met veel zon tussen de wolken door, kan er in het beeld zoveel veranderen in een paar minuten. Dus soms gewoon even wachten, of op een ander moment terugkomen. Rekening houden met de regel van derden kan bij de opname eenvoudig door de rasterweergave in je camera aan te zetten. Ook in de nabewerking in de uitsnede-tool kan dat prima door de Overlay aan te zetten. De lijnen in de foto komen soms beter tot hun recht door te croppen en door de uitsnede. Nando heeft veel voorbeelden van wat een hoog of laag standpunt voor een verschil maakt voor een foto. Eigenlijk toch ook best logisch: laat zien wat je interessant vindt in het landschap en geef in je beeld minder ruimte aan wat niet interessant is, tenzij dat nodig is voor de balans in de foto. Het spel tussen voor- en achtergrond krijgt in de presentatie veel ruimte. Het gaat dan bijvoorbeeld over de scherptediepte. Veel landschapsfotografen willen van voor tot achter scherpte. Van Nando hoeft dat zeker niet. Onscherpte zorgt ook bij landschapsfotografie voor diepte en aandacht doordat onderwerpen loskomen. Puntje van aandacht is wel de mate van onscherpte, die moet meer zijn dan een beetje. Nando laat ook mooi zien hoe je de grootte van de achtergrond ten opzichte van het onderwerp kunt laten variëren. Wil je het onderwerp even groot weergeven en een kleiner deel van de achtergrond in de foto, ga dan verder weg staan en zoom in. Omgekeerd kun je dichter bij het onderwerp gaan staan en uitzoomen als je meer van de achtergrond in beeld wilt hebben. Tussendoor ontvangen we nog wat praktische tips:
Nando heeft met bruikbare tips en inzichten een tipje van de slui(t)er opgelicht over de kunst van de landschapsfotografie, naar mijn gevoel is er nog veel meer te leren. Misschien kan dat ook in onze club. Berry
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Archief
September 2024
|