Het is alweer onze één na laatste clubavond voor de zomerstop. Vandaag hebben we bespreken van de BIPP op het programma staan en Jos en Harry gaan ons inspireren op het gebied van reisfotografie. Helaas konden verschillende clubleden de clubavond niet bijwonen. Ze waren al aan het reizen. Voor deze Bellus Imago Perfecte Plaatje ronde hadden we als opdracht “Straatfotografie met een oranje tintje”. Dat was natuurlijk rond Koningsdag niet zo’n probleem. Connie en Tony waren de leiders van de foto bespreking. De ingezonden foto’s zijn besproken via de Tip – Top methode. Het bespreken is bij toerbeurt gedaan. Wat opviel is dat er relatief weinig foto’s van Koningsdag zelf waren. Ik moet bekennen dat ik daar ook schuldig aan was. Die ene foto die ik gemaakt heb, was gewoon niet goed en heb een alternatief gekozen. Dat hebben meer mensen gedaan. Niet alle foto’s voldoend aan de opdracht straatfotografie. Te weinig straat of te veel detail. Een aantal op het randje maar je moet natuurlijk ook wel een stuk creatieve vrijheid accepteren en waarderen. Het belangrijkste is dat we leuke en ook goeie foto’s gezien hebben. ANWB-stelletjes, beeldrijmen, kikkerperspectief, foto’s van kinderen met ouders, straatmuzikanten enz. Ik heb mijn foto toegevoegd aan de blog. Het grappige is dat het oranje accent een maaltijd bezorger is. De enige persoon op de foto die betaald wordt om te bewegen, zit stil. De tip: Haal wat van de onderkant af. Na de pauze hebben Jos en Harry hun presentatie over reisfotografie gegeven. Hoewel beide spraakwater in de handen hebben, was dat naar mijn mening niet echt nodig. Bij de presentie hebben Jos en Harry om de beurt het woord. Een gevarieerd overzicht van punten waar je op kunt en moet letten. Tips om je foto’s meer diepte te geven, meer in perspectief te zetten. Dat alles gelardeerd door een serie van foto’s die gemaakt zijn door beide heren tijdens de reizen die ze gemaakt hebben. Een indrukwekkende reis over de wereld. Maar ter afsluiting van de presentatie hebben Jos en Harry ons nog een opdracht meegegeven. Dan hebben we in onze vakantie ook nog wat te doen. Het mooie is dat Loek, die helemaal niet bij de clubavond was meteen een foto in stuurt. Kijk naar de omgeving (hij had pijlen gevonden die aangaven) waar je het beste de foto kunt maken) en kijk eens over de schouder van iemand mee. Bekijk presentatie over reisfotografie met alle tips and tricks van Jos en Harry. Volgende clubavond is 4 juli en is de gebruikelijke “fast food and shoot” afsluiting van het jaar. Details worden gedeeld via de App.
Rico
0 Opmerkingen
Onder de bezielende leiding van Rico en Cecile hebben we ons deze clubavond verdiept in de fascinerende wereld van anaglyph fotografie. Lees snel verder voor een verslag van deze leerzame en inspirerende avond. WelkomstwoordZoals gebruikelijk opende onze voorzitter, Rico, de avond met een hartelijk welkom aan alle aanwezigen. Hij benadrukte het belang van het verkennen van verschillende fotografische technieken om onze vaardigheden te verbreden en onze creativiteit te stimuleren. Deze keer stond anaglyph fotografie centraal – een techniek die driedimensionale effecten creëert met behulp van kleurfilters. We hebben het oplezen van de afzeggingen maar even overgeslagen in het kader van de tijd. Inleiding tot Anaglyph FotografieRico en Cecile begonnen met een inleidende presentatie over de geschiedenis en basisprincipes van anaglyph fotografie. Anaglyph foto's worden gemaakt door twee opnamen te combineren – een voor het linker- en een voor het rechteroog – die door middel van rood-blauwe brillen een 3D-effect geven. Enkele kernpunten uit hun uitleg:
Hoe doe je dat dan?![]() Foto’s maken: Maak twee foto's met een kleine horizontale verschuiving (meestal ongeveer 6-7 cm, gelijk aan de afstand tussen de ogen). Gebruik dezelfde belichting en focus instellingen voor beide opnamen om consistentie te waarborgen. Gebruik ook vooral een statief met rails. Gelukkig werd er een duidelijk voorbeeld van de opstelling getoond in de presentatie, anders was het vast niet gelukt. Bewerken: “Youtube Yoris” demonstreerde het gebruik van Photoshop om de twee beelden samen te voegen. Eerst de twee beelden in afzonderlijke lagen importeren, vervolgens bij de ene laag het rode kleurkanaal verwijderen en bij de andere laag de groene en blauwe kanalen ‘uitzetten’. Door dan deze 2 lagen te combineren, ontstaat het uiteindelijke anaglyph beeld. Dit laatste is dan een beetje ‘op goed geluk’ en natuurlijk met je brilletje op. Hands-On PracticumNa de theoretische inleiding was het tijd voor de praktische kant van de avond. Dankzij wat onderlinge uitwisselingen had uiteindelijk bijna iedereen een statief, camera en een rails om volgens de uitleg stap voor stap anaglyph foto's te gaan maken.. Vol enthousiasme is iedereen aan de slag gegaan om 3D-foto’s van diverse objecten, maar vooral ook van elkaar, te maken. Het ziet er namelijk echt niet uit zo’n brilletje. Presentatie van ResultatenNa wat snelle bewerkingen door Cecile konden we ook al meteen resultaat zien op de televisie. Van bier tot dier tot bloem, de 3D-effecten kwamen prachtig naar voren en lieten zien hoe veelzijdig deze techniek kan zijn. Afsluiting en VooruitblikDank aan Rico en Cecile voor hun geweldige uitleg en begeleiding, en aan alle (aanwezige) leden voor hun enthousiasme en creativiteit. Tot de volgende keer bij de fotoclub!
Alex |
Archieven
Februari 2025
|