Op 26 mei hebben we met een aantal clubleden de Fotobond ondersteund bij de van de ingezonden foto’s en de uitreiking van de prijzen. Dat was in de Schalm in Veldhoven te doen. Een lange dag was het. Om 08:30 zijn we begonnen met het uitladen van alle dozen van de deelnemende clubs. Om 17:00 waren alle foto’s besproken en de zalen weer opgeruimd. Dat waren er 134. Elke club heeft 10 foto’s ingestuurd die allemaal beoordeeld zijn door de jury bestaande uit Peter van Tuyl, Herman Schartman en Rob Agterbos. Dit schrijf je even op alsof het niets is. Maar er komt een hele organisatie bij kijken. Zijn de foto’s op tijd binnen. Hebben de clubs zich aangemeld. Verdeling van de dozen met foto’s over de zalen. Enzovoort. Chapeau voor Joep Julicher die de coördinatie had. Dank aan de fotobond die ook aan de inwendige mens heeft gedacht. Ik weet niet hoeveel bezoekers er geweest zijn maar het waren er veel.
0 Opmerkingen
Deze fotoclubavond stond in het teken van een voorbeschouwing op de expo en bespreken van de fototrip naar Leiden. Er zijn redelijk wat afmeldingen helaas maar ter compensatie hebben we Tjakko (in de hoop dat ik goed schrijf) op bezoek als aspirant-lid om zo’n legendarische clubavond eens in het echt te beleven.
Voorbeschouwing op de Expo Namens de Expo-commissie licht Anne de plannen voor de komende expo toe. Vanwege de beschikbaarheid van de ruimte gaan we van het traditionele eerste naar het tweede weekend van november: de 9e en 10e. Daarnaast komen enkele wijzigingen in de aanpak om meer variatie toe staan. Zo komt er iets meer keuze in lijstafmetingen. Een andere grote wijziging is het inrichten van onze vaste “Achterum”-ruimte tot creatieve ruimte. Daar is alles toegestaan zolang het past en legaal is. Dus gooi je haar los, ga tekeer, maak ons gek en verras iedereen met creatieve werken, geëxposeerd op een creatieve manier. Ook zullen daar borden komen voor de resultaten van de twee werkgroepen die nu lopen: de Macro groep en het “AI clubke”. Details volgen later. Nabeschouwing fototrip Leiden Annemiek en Hans leiden ons vervolgens door de foto’s van de Leiden trip van 20 april. Ditmaal zijn de inzendingen niet gejureerd door een lokale fotoclub maar door de organisatoren Annemiek, Hans en Rico. Voor de Leidentrip waren 3 opdrachten verstrekt:
Bij de series zijn de volgende criteria gehanteerd:
Deze criteria zijn gebruikt in het juryoordeel. Maar er zijn geen punten toegekend of winnaars aangewezen om vechtpartijen op de parkeerplaats te voorkomen. Interessant was om te zien welke thema’s waren gekozen voor de series. Sommige waren wel erg platgetreden paden maar leverden nog steeds hele mooie plaatjes op. Andere thema’s waren verrassend gevonden en kietelen de fantasie en inspiratie. Wat kwam er voorbij:
De jury had de foto’s zelf voor presentatiedoeleinden op 1 slide gezet in een collage. Dat leidde bij sommige series tot leerzame discussies over hoe een aanpassing in volgorde of het weglaten van een foto het geheel sterker zou maken. Het volgende thema was Leiden Sleutelstad. Hier was de groep losgegaan op alles waar sleutels in te vinden waren: het wapen van Leiden op gevels, bruggen, souvenirslippers, hekwerken. Maar ook snoepsleutels bij de Jamin, borden vol sleutels bij de gespecialiseerde winkels etc. En natuurlijk met een creatieve twist. We sloten af met het thema “Etaleren”: foto’s door een raam of etalage met kans op reflecties. Hier zaten foto’s bij waar de reflectie in het raam een fraaie aanvulling was op het tafereel achter het raam en het raam zelf (vaak met belettering van een winkel). Dat gaf meerdere lagen in de foto. Ook waren een aantal huiskamers gefotografeerd omdat het licht zo mooi op de bewoner en zijn krant viel. Daar was niet elke bewoner van gecharmeerd. Na uitleg vonden sommigen het leuk en gingen zelfs terug om te poseren. Bij anderen was een goede conditie noodzakelijk. Best begrijpelijk eigenlijk. Hartelijk dank naar de organisatie van de Leiden trip. Stedentrips zijn geliefd in onze club en dit was weer een goeie. Marcel Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartcamera bij zich op zak. Sommigen onder ons hebben hem aan een draad of bijna de hele dag in de hand. Hele volksstammen maken foto’s van Duck faces die ze naar andere sturen. In deze tijd van privacygevoelige informatie, maken we foto’s die laten zien hoe we ons leven leiden en zetten die foto’s vaak ook nog op het wereldwijde web. Dat hebbedingetje waar ik het over heb is handig. Zoals Hans het zegt, “Je kunt er ook mee bellen!” Ik moet het toegeven. Ik heb de gebruiksaanwijzing nog nooit gelezen. Dat heet intuïtief en gebruiksvriendelijk. We hebben zo’n beetje de hele wereld in onze handen. Hele bibliotheken, muziek verzamelingen, blogs, podcasts, vlogs, radiozenders, tik tok en YouTube tot onze beschikking maar. Waar we ons vanavond mee bezig gaan houden is die camera. We gaan het niet hebben over het maken van foto’s maar wat we daarna nog met de foto’s kunnen doen. André en Marcel hebben een avond voorbereid die deels uit theorie en deels uit praktijk bestaat. De theorie bestaat uit uitleg over een app die Snapseed heet. Een app waarmee je in de telefoon een behoorlijk aantal bewerkingen kunt doen op je foto’s. Die bewerkingen zijn ook nog eens non destructief. Dit alles laat André zien tijdens een life demonstratie. Na de pauze gaan we er als een goed geoliede mobiele eenheid op los. Het is wel fijn dat je voor deze camera geen computer meer nodig hebt om nog na te bewerken. Voor verschillende clubleden ware de mogelijkheden met hun smartcamera nog groter dan ze oorspronkelijk dachten. Vreemd dat ze die smartcamera meestal toch smartphone noemen.
Voor de volgende clubavond sturen we nog een bericht naar iedereen omdat we door omstandigheden de agenda wat moeten aanpassen. Rico |
Archieven
Maart 2025
|