Vandaag waren zeker 6 clubleden naar Nijkerk afgereisd voor Professional Imaging. Dit is steeds minder een beurs voor professionele fotografen en serieuze amateurs, maar (misschien juist wel daarom) echt wel een bezoek waard. Na een traditioneel kopje koffie met appelgebak bij de Ampt van Nijkerk konden we ons meteen laten inspireren door Fine Art fotograaf Gemmy Woud-Binnendijk. Nu weet ik niet precies wat ‘fine art’ is, maar René gaat daarover een presentatie verzorgen, heb ik begrepen. Een zorgvuldige gestylde voorbereiding met het nodige kluswerk (kleding, sieraden, achtergronden), fotografie met een 105mm lens en diafragma 7.1 en een intensief proces van nabewerking zorgen voor prachtige portretten. Enkele tips van Gemmy:
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen) Door met de Amerikaanse Lindsay Adler, een jonge modefotograaf en ook heel bekend van haar workshops. Laat je leiden door het ‘why’ van de foto, niet het ‘hoe’, is haar boodschap. Bepalend is welke sfeer je met de foto wilt oproepen, welk verhaal je wilt vertellen. Hoe je fotografeert moet in dienst staan daarvan. Van ‘good’ naar ‘great’ komen, is pas mogelijk als je een eigen concept en stijl hebt. Probeer je eigen stijl uit te drukken in 3 tot 5 begrippen die aangeven wat je onderwerp is, hoe jij dit fotografeert en welke emotie je in de foto legt. Het helpt als je 3 tot 5 van jouw foto’s bij elkaar legt die jij het meest bij je vindt passen en op zoek naar de overeenkomsten. Ga op zoek naar de bron van jouw inspiratie. Wat zij doet: iedere maand 2 dagen vrijroosteren als ‘play days’. Dan gaat ze zonder opdracht aan de slag om persoonlijke projecten op te pakken. Niet vrijblijvend, maar gericht op resultaat (lijst maken, inspiration board, planning met deadlines, opnamesessie organiseren (team en props regelen (Marktplaats, rommelmarkt). Met deze opnames actualiseert zij haar portfolio. Doel van de ‘play days’: creatieve ontwikkeling, promotioneel werk verkrijgen en ontwikkeling stijl. Later op de dag hebben Lindsay ook nog als fotograaf met kleuren-gels in de weer gezien op het podium van het Live Shoot Theater.
Natuurlijk waren er nog meer presentaties, uiteraard van de onvermijdbare Frank Doorhof en een promotie voor LED-verlichting door Jon Hernandez. In het fotocafé was Tony lekker interactief bezig met Brendan de Clercq. Op de beurs was natuurlijk nog van alles te zien: fotospullen, fotocursussen, fotoreizen, fotobladen, fotopapier, etc. Een weinig praktisch apparaat: een waterdruppelaar. Maar mogelijk wel leuk om in de club te laten rouleren voor het jaarthema van volgend jaar. Hoogtepunt van de dag was voor mij een exclusieve ‘meet and greet’ met de fantastische sportfotograaf Pim Ras. Een half uur lang prachtige platen, mooie verhalen en bomen met de maker van enkele iconische sportfoto’s, met twee gesigneerde boeken op de koop toe. Berry
0 Opmerkingen
De avond begint met een vervelende mededeling, want Pieter neemt afscheid als lid van FBI. Hij heeft genoten van zijn tijd bij de fotoclub, maar merkt dat deze hobby niet meer te combineren is met zijn andere bezigheden. En dat wil hij het liefst persoonlijk vertellen, en dus is hij voor het laatst aanwezig op een clubavond. Het geluk is overigens aan Pieters zijde, gezien de leuke activiteit die op het programma staat. Dankzij Rico leren we allen de wereld van de pinhole fotografie kennen.
Richting het einde van de clubavond nemen de driepoten andere locaties in, omdat er geëxperimenteerd wordt met pinhole fotografie. Volop enthousiasme in de ruimte, maar er zijn ook enkele leden die duidelijk merken dat dit type beeldmaken niet bij hen past.
De resultaten van de pinhole fotografie gaan we bespreken tijdens een clubavond in mei. Eens zien wat voor een fraaie beelden deze snelcursus van Rico heeft opgeleverd. Wil je de presentatie nog eens zien of heb je deze avond aan je voorbij moeten laten gaan? Achter het afgeschermde gedeelte van de website is deze powerpoint-presentatie over pinhole fotografie te vinden. Jarno Het is vandaag 1 maart 2018, de metrologische lente is begonnen echter is daar niets van te merken, het is koud buiten, erg koud zelfs met gevoelstemperatuur van -10o C of wellicht toch erger? De warmte komt deze avond van de Fotoclub: De avond wordt geopend met enkele mededelingen: · Volgende keer, 15 maart krijgen we theorie en praktijk over “pin hole fotografie”. Eerst zal er uitleg komen waarna we zelf aan de slag gaan om een pin hole te maken. Neem daarom volgende keer je camera mee. We gaan er dan ook mee leren te fotograferen. · De twee verhalenvertellers die de vorige keer twee prachtige verhalen hebben verteld komen op clubavond op 21-6-2018 kijken welke foto’s er gemaakt zijn. Een tip is om uit het vertelde verhaal een sfeermoment te kiezen en daarbij een foto te maken, een woordenwolk kan hierbij ook helpen. Beide verhalen staan ook op film, echter is nog niet helemaal duidelijk wat we daar mee willen doen. Wellicht het verhaal gebruiken bij de foto’s die aangeboden worden. Er wordt in juni bekeken wat we hebben aan foto’s en of we dit willen laten zien op onze expositie.
Je kan op deze manier verschillende achtergronden fotograferen en daar min of meer een bibliotheek voor aanleggen. Het effect is verbluffend en vrij eenvoudig uit te voeren; er is geen hoge school kennis van photoshop voor nodig. Met deze methode heb je ook geen verschillende doeken nodig voor de achtergrond. De hele presentatie komt voor ons ter beschikking achter het wachtwoord op de website. Hierna gaat Barry verder met zijn presentatie over Beeldelementen, deel II. NB Deel 1 is gepresenteerd op 6 februari en we krijgen korte herhaling van wat de vorige keer gepresenteerd is geweest. Er wordt uitgelegd wat het verschil tussen “Licht” en “Toon” is en dat de foto het verhaal moet gaan vertellen. Bij de dia “Verhaal en symboliek” werd even wat langer stil gestaan: Geopperd werd om eens met een activiteit eens de nadruk gaan leggen op het maken van een serie volgens de regels van Time Life magazine.
|
Archief
September 2024
|