Vandaag een clubavond waarbij we extra uitleg krijgen over de EXPO. De puntjes worden op de i gezet. Wie moet er wanneer zijn, wie heeft nog niet alles ingeleverd, wat moet er nog geregeld worden enz.
Het was eigenlijk al eerder gepland maar door de warmte konden we het geplande bezoek aan Klein Costa Rica niet door laten gaan. Met 40°C in een kas was het niet verantwoord. Toch zijn er door verschillende personen geweldig mooie foto’s ingeleverd in verband met de BIPP3 die in het teken staat van fauna en flora in macro of close-up. Van zachte bloemblaadjes tot vlinders, bijen in een bijzondere struik tot een abstracte foto van een struik en een hele bijzondere en verschrikkelijk mooie opname van een mollenpoot. Uiteraard kan de spin niet ontbreken. Berry laat eerst de foto’s de revue passeren en daarna krijgen we ze nog een keertje in een trager tempo te zien. Via een schriftelijke stemronde worden punten uitgedeeld. Tijdens de pauze worden de punten uitgemiddeld en ontstaat er een score. Na de pauze worden de foto’s per stuk besproken. Aandachtspunten, toelichtingen, plaats van fotograferen, enz komen voorbij. Daarbij spring Annemiek er uit. Ze heeft natuurlijk weer iets heel creatiefs gevonden wat iedereen erg intrigeert. We hebben haar overgehaald om het een keertje toe te lichten en te laten zien. De mollenpoot is wel echt ieders favoriet. Heel bijzonder om een close-up te zien van een diertje wat iedereen kent maar niet iedereen ooit van dichtbij heeft kunnen bekijken. Gekromde nagels die verkleurd zijn door het graven in de grond. Nagels die uit de nagelbedden komen juist voordat de mollenharen de rest van de hand bedekt. Mooi gedaan. Dat die mol zo mooi bleef zitten kwam omdat hij dood was. René heeft het dode diertje meegenomen en zo neergezet dat het heel natuurlijk overkwam. Daarna is er nog vrij werk besproken. We hadden niet zo heel veel tijd meer. Maar ook nu weer hele mooie foto’s. Bij sommige foto’s worden tips gegeven, bij andere foto’s wordt juist gevraagd hoe de foto gemaakt is. We hebben weer met plezier met elkaar gesproken over het maken van foto’s, wat ons bezighoudt en wat we gaan doen. Zo staat er voor 29 oktober een uitstapje op de agenda naar het Groene Woud. Via een heel democratisch proces is besloten dat we vroeg gaan. Donkere kleren aan. Stil zijn en als het kan de camera in stille modus zetten. Een statief of een éénpoot statief is toch wel erg aanbevolen. Nadere informatie volgt. Plaats, tijdstip, enz wordt nog in de app gedeeld. Volgende bijeenkomst is 3 november. Die staat deels in het teken van de Expo maar we gaan ook weer iets leuks doen. Rico
0 Opmerkingen
Het is weer zover. Een jubileumuitje. Dit jaar bestaat Fotoclub Bellus Imago 15 jaar. We zijn op 8 en 9 oktober naar Amersfoort geweest. Een weekend opgedeeld in stad en natuur. Margot, Annemiek, Kitty, Loek en Hans hebben de organisatie voor hun rekening genomen. Lang zijn we als clubleden in het ongewisse gehouden. Ondanks het vissen is er niets uitgelekt. Maar er had best gezegd kunnen zeggen dat we naar Zandvoort gingen. Dat klopte ook maar dan naar Zandvoort aan de Eem in Amersfoort. Dat had ons mooi op het verkeerde been gezet. Helaas kon André niet mee. Geveld door corona lag hij te rillen van de koorts in bed. Intussen gaat het gelukkig alweer beter maar het geeft maar aan dat het virus nog steeds niet het land uit is. In Amersfoort aangekomen werden we al opgewacht door onze gids van de dag. Wietze heeft ons, na een heerlijke kop koffie, rondgeleid. Om te beginnen in de bibliotheek wat een bijzonder gebouw met hele bijzondere kenmerken is. Maar met een druk programma mochten we niet zo heel lang binnen zijn. Daarna zijn de hoofdpunten in Amersfoort bezocht. Dat brengt me meteen op de eerste opdracht. Maak een foto die als “ansichtkaart” gebruikt kan worden. Hoewel ik toch al eerder in Amersfoort geweest ben, was ik erg verrast door de veelzijdigheid van de stad. Een aanrader voor een dagje uit en voor een fotoclub om een dag heerlijk te gaan fotograferen. Op de ansichtkaarten komen we later nog op terug maar hieronder al een impressie wat het kan worden. Uiteraard moet de inwendige mens niet alleen van koffie en gebak worden voorzien. Onze lunch hebben we in de Brownies en Downies gehad. Prima lunch en een hele volle tafel. We zaten bijna letterlijk bij elkaar op schoot. Nadat we een kilometer of 6 door Amersfoort hebben gewandeld (snelheid 1,5 km/uur) hebben we afscheid genomen van Wietze en gingen we door naar de volgende fase van ons verblijf. Onze overnachting hebben we in het ISWN. Onze eenvoudige kamers voldoen prima. Na een kort moment is een aantal clubleden de omgeving gaan verkennen. Er is een spontaan voorstel om te gaan dauwtrappen. Gewoon omdat het kan en niet omdat het moet. Dauwtrappen betekent intussen gewoon uitslapen. Sunset om 07:53 is niet echt vroeg op. Maar eerst eten (het was lekker) en een gezellige avond om te kletsen over van alles en nog wat. ’s Ochtends zijn de vroege vogels de hei op gegaan om de zon op te zien komen. Het was mistig en het werd steeds mistiger. Al snel werd mijn aandacht getrokken door andere dingen dan de zonsopgang. Na het ontbijt en uitchecken zijn we naar het Speulderbos gegaan. Ieder zijns weegs om dansende bomen, paddenstoelen en andere dingen te zoeken. Ik ben benieuwd naar de foto’s van de andere clubleden maar heb de mijne ook nog niet allemaal gezien. Na een lunch in “De bonte koe” in Garderen, zijn we allemaal moe maar voldaan naar huis gegaan.
Binnenkort gaan we de uitgeselecteerde foto’s van degenen die mee zijn gegaan bespreken. Een verslag volgt op deze site. Een compliment aan de organisatoren voor een weekend! Maar ook een dank je aan iedereen die is meegegaan. Ik heb van elke seconde genoten! Rico Helaas is een aantal clubleden verhinderd wegens zakenreis, Covid of iets anders. Maar, we hebben een druk programma. We hebben de vierluiken te bespreken, de resultaten van het uitstapje naar Dordrecht, Jos wil foto’s van zijn reis naar IJsland delen en dan is er nog de keuzestress voor expo foto’s. Jos trapt af met een hele mooie reeks jaloersmakende foto’s van IJsland. Dat is op zich natuurlijk genieten maar wat zeker zo belangrijk is, is dat Jos uitlegt hoe hij de reis gepland heeft en welke overwegingen hij gemaakt heeft bij het maken van de foto’s. Welke lens te gebruiken, welk standpunt, welk diafragma en waar op te letten in verband met compositie en uitsnedes. Zeker in de omgeving waar het licht soms fel is en het zwarte zand zorgt voor enorme contrasten is belichtingscompensatie een must.
Daarna laat Marcel de ingeleverde vierluiken voorbij komen. Blijkbaar een activiteit die door iedereen goed is aangepakt. Er zijn best wel een aantal vierluiken ingeleverd. Marcel is in zijn nopjes en laat zien wat de uiteindelijke bedoeling van de vierluiken is. Om dat te zien moet je gewoon naar de EXPOSITIE op 5 en 6 november komen. In de Erikant. Maar het wordt leuk en verrassend. Na de pauze is het tijd voor de Dordrecht foto’s. De Dordtse Amateur Fotoclub (DAF) heeft de foto’s beoordeeld waarvoor de dank van alle clubleden. Uiteraard zijn we tot een wederdienst bereid. Hans neemt de opdrachten door en presenteert de foto’s en de commentaren van de DAF. Verrassend hoe er door een andere club naar een foto wordt gekeken. Natuurlijk, de opdrachten hebben soms een diepere bedoeling. Soms een laagje humor, soms een uitdaging. Voor mij en voor andere clubleden was het een openbaring hoe andere mensen die ook met fotografie bezig zijn, zo anders naar een foto kunnen kijken. Maar ook de uitleg aan een woord zoals gevelsteen. Dat is geen steen in een gevel maar eigenlijk is het dat wel maar dan een bijzondere steen en geen ornament. Voor wie onze Hans niet kent, is de opdracht “maak een foto van een tweede Hans” minder humoristisch dan voor ons. Maar goed. De foto’s zijn beoordeeld en gewogen. De score is niet zo belangrijk maar de foto’s van Marcel werden toch het best gewaardeerd. Gevolgd door Annemiek en Paula. Een aandenken aan een leuke dag in Dordt, was de beloning. De foto’s worden nog in een presentatie op de website geplaatst. Je kunt ze terugvinden in de pagina “artikelen” waar nog veel meer interessante presentatie te vinden zijn. Keuzestress bij het kiezen van foto’s voor de expositie. Welke wel, welke niet. Het is bijna altijd moeilijk om daar een goed advies in te geven. Persoonlijke voorkeuren zijn wel een dingetje. Dus aan het einde van de foto’s waar vragen over waren, waren we het er over eens dat we het er eigenlijk niet over eens waren. Bij een aantal foto’s was er geen discussie. Het was gewoon duidelijk. Bij andere foto’s lag het net even anders. Mijn advies: Print de foto’s en zet ze naast elkaar in een passe-partout op de bank. 3 per keer. Ga er naar zitten kijken en vervang de minst aantrekkelijke foto. Betrek je gezin of bekenden bij die selectie. Op die manier kom je tot een voor jezelf verantwoorde selectie. Wat een ander ervan vindt, moet een ander ervan vinden (maar goede raad moet je niet in de wind slaan!). Met deze wijsheid sluit ik af. We gaan met ons jubileum uitje naar Amersfoort. Tijdens de avond hebben we de agenda van het weekend gehad en de gegeven voor de thuisblijvers. We logeren in het ISVW. De Internationale School Voor Wijsbegeerte. Rico |
Archieven
Februari 2025
|